Hoe gebruik ik al mijn Raspberry Pi's?

Polteq Challenge bonus!

Sara Raap-van Bussel

4 minute read

Inmiddels heb ik zeven Raspberry Pi’s. Maar wat doe (of deed) ik daar dan mee?

VPN

Ik heb een hele oude Raspberry Pi 1B (meen ik). Deze heb ik in de meterkast naast de router staan en opgezet als VPN tunnel. Ik heb van alles draaien op mijn thuis netwerk, maar ik wil geen poorten openzetten naar buiten toe, want ik weet niet genoeg van beveiliging. Anyway, deze Raspberry Pi heeft Wireguard er op staan, geïnstalleerd met PiVPN. Ik kan nu makkelijk met mijn telefoon een VPN verbinding opzetten naar mijn thuis netwerk.

Magic Mirror - Familie dashboard

Mijn Raspberry Pi 4 4Gb heeft een touch screen en een behuizing. Deze hangt in onze woonkamer. Daarop heb ik Magic Mirror geinstalleerd zodat allemaal handige data voor onze familie meteen zichtbaar is. Denk hierbij aan onze agenda’s, het weer, de afvalkalender, of onze ramen nog open staan. Over hoe ik dat heb gedaan kan je hier meer lezen.

Home Assistant

Radio

We hebben een oude radio uit de jaren ‘50 nieuw leven ingeblazen met een Raspberry Pi 3B, een HifiBerry Amp2 en twee autoradio speakers. Daar kunnen we nu radio (via het internet) of Spotify op luisteren, bedienbaar met onze telefoon. Over hoe en waarom we dit gedaan hebben, heb ik een uitgebreide post geschreven, voor de Polteq Raspberry Pi Challenge 2021.

Media server

Een van mijn Raspberry Pi 3 B+’s gebruikte ik als media server (inmiddels is dit de Home Assistant sever). Ik had hierop de https://www.plex.tv staan. Aan de Raspberry Pi hingen twee harde schijven vol films en tv series (tip, DVD’s zijn goedkoop bij de kringloop en makkelijk te rippen). Met de Plex app op onze tablets, telefoons en TV kon ik overal bij deze content, in een mooie interface. Je hebt hier geen betaald Plex abonnement voor nodig. Zoals ik zei heb ik deze Raspberry Pi inmiddels ergens anders voor gebruikt, maar zodra Raspberry Pi’s weer verkrijgbaar zijn ga ik er zeker weer een inrichten als Plex Media Server.

Web server

Op de Magic Mirror Raspberry Pi heb ik ook een web server (met PHP en MySQL) draaien (hoe ik die heb opgezet kun je hier lezen). Hierop draait mijn boekendatabase, en doormiddel van de VPN verbinding kan ik hier ook bij als ik niet thuis ben. Handig als ik weer eens een stapeltje boeken heb gevonden in de kringloopwinkel.

Security camera

Ik heb een Raspberry Pi Zero (W, dat is met Wi-Fi maar zonder headers) gekocht in een OctoCam project kit. Op deze Raspberry heb ik OctoEye als OS geïnstalleerd, en deze gebruik ik als security camera. Hij is ook leuk om timelapses mee te maken.

Klimaat monitor

Een andere Raspberry Pi Zero (WH, met Wi-Fi en headers) gebruik ik samen met een Enviro pHAT. Een HAT (Hardware Attached on Top) is een boardje wat je op de GPIO pins kunt drukken die extra functionaliteit geeft aan je Raspberry Pi. Een pHAT is een kleine HAT, met een formaat voor Raspberry Pi Zero. Anyway, met deze Raspberry Pi monitor ik de temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk en licht sterkte op zolder, waar het lekker warm kan worden tijdens de zomer.

Planten monitor

Mijn man houdt van planten, en kweekt graag zaadjes en stekjes op onder een kweeklamp in huis. Om hem daar een beetje bij te helpen heb ik hem een Raspberry Pi Zero (WH) gegeven met een Grow pHAT erop. Hier zitten drie sensoren aan die de vochtigheid van de aarde meten, en een waarschuwing laten horen als deze buiten de gedefinieerde waardes komt.

Wensen

Er zijn zoveel dingen mogelijk met de Raspberry Pi, dat ik altijd nog wel meer kan bedenken. Er zijn bijvoorbeeld mooie dingen mogelijk wat betreft retro gaming. Je kunt RetroPie, een OS gericht op ROM gaming, installeren, en wat is er cooler dan een NES inspired case (met een werkende game cartridge waar een SSD inzit.

Of een jukebox die een album afspeelt als je een NFC kaartje met de album art op een reader legt, of een QR code scant?

Of een oude tv, computer of oude camera nieuw leven in blazen?